Laskettelusuksien valinta

Miten valita laskettelusukset?

Laskettelusuksien valinta voi joskus tuntua työläältä puuhalta. Juuri sinulle sopivien laskettelusuksien löytäminen voi tuntua haasteelliselta, kun malleja piisaa satoja erilaisia. Tällä artikkelilla haluamme antaa sinulle olennaiset ja tarvittavat tiedot suksien valintaan. Näillä tiedoilla sinulla on huomattavasti helpompi ymmärtämään mihin käyttötarkoitukseen mikäkin suksi sopii. Sadoista malleista juuri sinulle sopivien suksien rajaaminen pitäisi onnistua myös huomattavasti helpommin. Uusien laskettelusuksien valinta on monille myös kauden kohokohta. Mikään ei voita sitä tunnetta kun pääsee fiilistelemään uusia suksia kaupan hyllyiltä.

Laskettelusuksien valinta – Lyhyet nyrkkisäännöt laskettelusuksien valintaan

1. Valitse suksikategoria mikä soveltuu sinun käyttöösi parhaiten

Kerromme myöhemmin tekstissä lisää seuraavaista kategorioista: Rinnesukset, Allmountain sukset, Freestyle & Park sukset, Vapaalaskusukset, Randosukset ja Lasten sukset

2. Rajaa valittu kategoria muutamaan malliin, mitkä ovat ominaisuuksiltaan sopivat sinulle

Käymme myöhemmin tekstissä läpi suksien ominaisuudet sekä mihin ne vaikuttavat.

3. Kartoita eri mallien sopivat pituudet sinulle

Koska suksien ominaisuudet ja mitat ovat erilaisia, yhtä ja oikeaa suksen pituutta ei voi määrittää. Käymme myöhemmin tekstissä läpi miten valita suksen pituus.

4. Valitse siteet mitkä soveltuvat käyttöösi

Moniin rinne- ja allmountain suksiin kuuluu järjestelmäsiteet, jolloin sukset ja siteet tulevat automaattisesti pakettina. Pitkälti kaikkiin twintip, vapaalasku, rando ja telemark suksiin pitää valita siteet erikseen. Opi lisää siteden valinnasta lukemalla meidän laskettelusiteiden valinta artikkelin.

Laskettelusuksien valinta – Eri kategorioiden sukset ja niiden käyttötarkoitukset

Rinnesukset

Rinnesukset, joita monet kutsuvat myös carving suksiksi toimivat hyvin hoidetuissa rinteissä parhaiten. Rinnesuksissa on kapeampi keskileveys (~70-85mm) ja pääsääntöisesti nopeampi leikkaus, mikä tarkoittaa että suksi kääntyy nopeammin. Rinnesukset ovat helposti hallittavissa ja kantilta kantille laskeminen sujuu mukavasti. Kyseisestä kategoriasta löytyy niin löysiä- kuin jäykkiä malleja. Aloittelevalle laskijalle hieman löysempi suksi toimii paremmin, sillä löysempi suksi kääntyy helpommin ja vaatii laskijalta vähemmän voimaa. Kokeneemmalle vauhtihirmulle jäykempi suksi varmistaa sen, että suksi kestää vauhtia ja kovaa voimankäyttöä niin jäisessä kuin hyvin hoidetussa rinteessä. 

Allmountain sukset

Allmountain suksi-kategoria on kategoriosta kattavin, ja pitää sisällään niin rinne- kuin vapaalasku painotteisia malleja. Kyseistä kategoriaa määritellään hieman eri tavoin, mutta nyrkkisääntönä allmountain suksien keskileveydet vaihtelevat ~85mm – 105mm välillä.

Kapeamman pään (85mm-95mm) allmountain sukset ovat nousseet suureen suosioon, sillä ne toimivat hyvin pitkälti kaikissa keleissä ja olosuhteissa hyvin. Monet näistä malleista puree hoidettuun rinteeseen loistavasti, mutta mahdollistavat myös mukavat hissioffari- ja pienet pyydalaskut.

Leveämmän pään (95mm-105mm) allmountain sukset sopivat pääsääntöisesti hieman kokeneemmille laskijoille, ketkä haluavat yhden parin suksia jolla pystyy selättämään niin Lapin kuin Alppien rinteet ja jyrkänteet. Nykypäivän 95mm-105mm sukset toimivat myös yllättävän hyvin hoidetuissa rinteissä ja suksen saa myös leikkaavasti kääntymään, mutta vaatii laskijalta hieman enemmän verrattuna kapeampaan sukseen. Kyseisen leveysluokan sukset kelluvat leveyden ansiosta mukavasti loskaisessa ja pehmeässä lumessa. 

Freestyle & Park sukset

Freestyle sukset / temppusukset / twintipsukset sopivat niin nuorille kuin aikuisiän laskijoille, ketkä eivät halua laskea pelkästään rinteessä tai offarilla. Twintipsuksissa sekä kärki että kanta nousee ylös, mikä mahdollistaa myös takaperin laskemisen. Twintipsuksilla pystyy laskemaan parkissa, reilata reilejä, hypätä hyppyreistä ja myös kikkailemaan rinteessä/offarilla.

Kyseisen kategorian suksia löytyy niin leveitä kuin kapeita malleja eri jäykkyyksinä. Perinteiset parkkisukset ovat keskileveydeltään ~85mm ja ovat pääsääntöisesti tarkoitettu parkkipainotteiseen laskemiseen. Leveämmät parkkisukset (95mm-105mm) korkeammilla rokkereilla ovat yleistyneet huomattavasti lähivuosina, sillä monet tykkäävät siitä kun suksi kantaa myös pehmeässä ja loskaisessa lumessa. Korkeammat rokkerit (kärjen&kannan nousu on pidempi/korkeampi) tekevät myös twintipsuksesta leikkisämmän ja mahdollistaa makeet jibbailut ja butterit. Leveämmät parkkisukset ovat mallista riippuen useimmiten raskaammat verrattuna kapeampiin malleihin. Aloittelevalle laskijalle tämä voi vaikeuttaa laskemista ja tehdä kikkailusta selkeesti haasteellisempaa.

Jäykemmät temppusukset soveltuvat loistavasti isoihin hyppyihin, sillä jäykempi suksi kestää paremmin vauhtia ja vaimentaa alastuloja paremmin kuin löysä suksi. Löysempi suksi on taas helpommin hallittavissa, butterit ja nose/tail pressit onnistuvat helpommin ja on myös sopivampi laskijalle joka haluaa kruisailla vähän rennommin.

Vapaalaskusukset

Kyseisestä kategoriasta löytyy niin allmountain- kuin puuteri painotteisia suksia, ja kaikkea näiden väliltä. Vapaalaskusukset ovat keskileveyden kapeammasta päästä ~100mm ja leveämmästä päästä +120mm. Vapaalaskusuksissa on useimmiten reilummin rokkeria kärjessä, mikä mahdollistaa paremman kellumisen pehmeässä lumessa. Leveyden myötä vapaalaskusuksen kääntösäde on pääsääntöisesti pidempi (kääntyy hitaammin), verrattuna allmountain- tai rinnesukseen. Vapaalaskusuksen kultainen keskileveys (jos haluaa yhden parin jolla pärjää niin Suomen kun Alppien offareilla) on luokkaa 105mm-115mm. Mikäli sinun on tarkoitus laskea Suomen takamaastossa voit hyvin valita hieman kapeamman mallin (~105mm). Jos taas on tarkoitus laskea Japanin pyydaa niin kannattaa valita hieman leveämpi malli (+115mm).

Monet käyttävät vapaalaskusuksiaan ns. hybridisuksina, jolloin siteet on valittu siten, että niillä pystyy myös kiipeämään ylöspäin nousukarvat suksien pohjissa. Mikäli tällainen hybridisuksi kuulostaa sinun korvaasi järkevältä, on tällöin hyvä ottaa huomioon suksen painon. Kevyemmällä suksella on helpompi ja mukavampi nousta ylämäkeen mutta laskuominaisuudet voivat kärsiä aavistuksen verran. Painavampi suksi on pääsääntöisesti vakaampi alamäessä mutta hieman vaativampi ylämäessä.

Randosukset

Vapaalaskusuksi kategoria kattoi jo hieman randosuksi kategoriaa meidän esittämillä “hybridisuksilla”. Kyseisiä suksia monet kutsuvat myös randosuksiksi. Nimi randosuksi pohjautuu Ranskalaiseen sanaan “randonnée” mikä tarkoittaa vaellusta (englanniksi alpine touring ski). Täysveriset randosukset ovat erittäin kevyet, verrattuna muiden kategorioiden suksiin. Randosuksia löytyy myös eri leveyksinä ja painoisina, hieman eri käyttötarkoituksiin. Kapeamman pään randosukset soveltuvat pitkille retkille ja kantavalle lumelle. Leveämmän pään randosukset soveltuvat paremmin syvään lumeen jolloin sekä lasku että nousu onnistuu helpommin leveämmän suksen ansiosta.

Lasten laskettelusukset

Ostaessa lapselle laskettelusuksia ei kannata valita liian pitkiä suksia ns. ennakkoon. Lapsella on huomattavasti mukavampaa ja helpompaa opetella laskettelun kikat oikeanlaisilla ja oikean mittaisilla suksilla. Lasten kategoriasta löytyy löysempiä ja jäykempiä versioita jotka soveltuvat eri tasoisille laskijoille. Aloittelevan lapsen suksi saa ja pitää olla löysä, jotta laskija saa suksen kääntymään mahdollisimman helposti. Kokeneemmalle lapselle, jolla kenties jo leikkaavat käännökset onnistuvat, voi valita aavistuksen jäykempi ja leikkaavampi suksi. 

Laskettelusuksien valinta – suksien pituus

Oikean mittaisten laskettelusuksien löytämiseksi tulisi sinun ottaa huomioon pituutesi, painosi, taitotasosi, laskutyylisi sekä tulevien suksien ominaisuudet. Mitään täysin yksinkertaista kaaviota oikean pituuden valitsemiseksi ei valitettavasti ole, mutta pyrimme seuraavaksi tarkasti kuvailemaan eri vaiheet ja asiat mitkä vaikuttavat suksen sopivaan pituuteen.

Suksen pituuden voi rajata erittäin karkeasti leuan ja ~10cm yli oman pituuden väliin. Tämä tarkoittaa että 180cm pitkälle laskijalle sopii painosta, taitotasosta ja laskutyylistä riippumatta jokin mitta 165cm ja 190cm välillä.

Aloittelijan kannattaa valita mitta lyhyemmästä päästä sillä silloin suksi on helpompi käsitellä. Kokeneemman laskijan kannattaa valita mitan pidemmästä päästä, mikäli vakaammalle ja kantavammalle sukselle on tarvetta.

Karkean rajauksen sisällä monet asiat vaikuttavat tarkemman mitan löytämiseen. Rinne/carving suksi, jossa on kapeampi keskileveys ja nopeampi kääntösäde, voi valita lyhyempänä verrattuna allmountain- tai vapaalaskusukseen, joissa on enemmän leveyttä ja pidemmät kääntösäteet. Sukset joissa on runsaammin rokkeria voi myös valita pidempinä kuin sukset joissa on hillitymmin rokkeria.

Kannattaa harkita pidempää mittaa (oma pituus – +10cm) jos

  • Harkitset twintip suksia
  • Harkitset suksia joissa on runsaasti rokkeria
  • Lasket pääsääntöisesti pidemmissä rinteissä
  • Tykkäät laskea kovaa ja agressiivisesti
  • Tarkoitus on laskea paljon takamaastossa
  • Mikäli olet pituuteesi nähden isokokoinen

Kannattaa harkita lyhyempää mittaa (oma pituus -5 – 15cm) jos

  • Olet aloittelija tai keskitason laskija
  • Tykkäät tehdä nopeita ja lyhyitä käännöksiä
  • Lasket pääsääntöisesti lyhyissä rinteissä
  • Haluat leikkaavan rinnesuksen jossa ei ole rokkeria
  • Mikäli olet pituutesi nähden kevytpainoinen
  • Haluat helppokäyttöisen suksen joka ei vaadi paljon voimaa

Lasten laskettelusuksien pituus

Alle 6 vuotiaille aloitteleville lapsille voi pitää nyrkkisääntönä sen, että suksen pituus kuuluisi olla laskijan leuasta 5-10cm lyhyempi. Kokeneemmalle alle 6 vuotiaalle tai aloitteleville 6-12 vuotiaille voi suksen pituus yltää laskijan leukaan. Jos jäät epäröimään kahden pituuden välillä, niin kannattaa mielummin valita lapselle lyhyempi mitta. Liian pitkä suksi lapselle voi olla tosi haastelias ja raskas laskea.

Laskettelusuksien valinta – Minkä muotoiset sukset sopivat minulle?

Yksi tärkeä seikka, mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun valitsee uusia suksia on suksen muoto. Suksen muoto, leveys ja pituus vaikuttavat suksen leikkaukseen (kuinka nopeasti kääntyy), kelluvuuteen sekä vakauteen. Suksen muoto määrittyy suksen kärjen, vyötärön ja kannan leveyksistä, suksen pituudesta, leikkauksesta sekä kärjen että kannan pituuksista ja muodoista. Suksen muoto kuuluisi vastata sinun tarpeisiisi ja käyttötarkoituksiin.

Suksen leikkaus (kääntösäde)

Suksen kääntösäde muodostuu eri leveyksistä suksen kärjessä, keskellä ja kannassa, mikä tekee sen, että suksi lähtee kääntymään kun sen vie kantille. Suksen kääntösäde ja suksen jousto mahdollistavat laskijan tekemään erilaisia käännöksiä. Lyhyemmän kääntösäteen suksilla on mahdollista tehdä nopeampia, tiiviimpiä ja pienempiä käännöksiä (pujoittelu tyylisiä käännöksiä). 

Lyhyemmän kääntösäteen sukset sopivat loistavasti aloitteleville laskijoille, sillä lyhyemmän kääntösäteen sukset lähtevät helpommin käännökseen ja vaativat vähemmän voimaa laskijalta. Jäykemmät sukset joissa on lyhyet kääntösäteet toimivat taas kokeneemmalle laskijalle, joka haluaa tehdä aggressiivisia nopeita käännöksiä.

Pidemmän kääntösäteen sukset kääntyvät hitaammin ja vaativat laskijalta enemmän voimaa. Laskija joka haluaa suksen mikä kestää kovaa tykitystä ja suoria linjoja, taikka suksen joka toimii puuterissa, kannattaa valita suksen jossa on pidempi kääntösäde.

Jos olet jo laskenut jollain suksilla aikaisemmin, kannattaa sinun tarkistaa niiden suksien kääntösäde, ja miettiä, että haluaisitko suksen mikä kääntyy nopeammin, hitaammin tai samalla tavalla.

Rocker profiili

Rocker profiili tarkoittaa suksen kärjen ja/tai kannan nousun pituutta ja korkeutta. Profiileja löytyy monia erilaisia, mitkä soveltuvat eri käyttötarkoituksiin. Suksissa joissa on rockeria kärjessä, lähtevät käännökseen helpommin, kelluvat paremmin pehmeässä/loskaisessa lumessa ja ovat vähemmän alttiita kanttien haukkaamiseen lumeen. Sukset joissa on runsaammin rockeria toimivat tosin pääsääntöisesti huonommin kovassa vauhdissa, sillä kärjet alkavat läpättämään helpommin.

Hyvin pitkälti kaikissa nykypäivän suksissa on rockeria. Mitä suurempi rocker profiili, sitä enemmän kyseinen suksi on tarkoitettu pehmeään lumeen. 

Monissa suksissa käytetään myös rocker profiilia kannassa, mikä helpottaa laskijaa saamaan suksen kannan “sladiin”. Tämä mahdollistaa surffikkaaman laskemisen sekä pienet kikkailut takaperin laskiessa. Rocker profiili kannassa heikentää kuitenkin suksen vakautta kovemmissa vauhdeissa ja vähentää suksen kanttipitoa kovalla alustalla.

Kärjen ja kannan muoto & pituus

Nyrkkisääntönä voi pitää sen, että mitä pidempi suksen kärjen levein kohta on, sitä paremmin suksi kelluu pehmeässä lumessa. Suksi missä on pitkä ja leveä kärki runsaalla rockerilla on taas epävakaampi kovassa vauhdissa kovalla lumella. Suksi missä on lyhempi levein kohta kärjessä, hillitymmällä rockerilla puree taas huomattavasti paremmin kovaan lumeen ja mahdollistaa jäätävän makeet leikkaavat käännökset.

Kannan pituus merkitsee myös paljon, kun mietitään suksen leikkaavuutta, kanttipitoa ja vakautta. Mitä lyhyempi kanta sitä leikkaavampi suksi useimmiten on. Tasakantaiset sukset (ilman rockeria kannassa) antavat laskijalle vakaamman olon suksesta ja singahtavat paremmin käännöksestä toiseen. 

Muutama esimerkki eri laskutyyleille:

Allmountain laskettelu: Medium leveä kärki medium rockerilla, lyhyt/medium kannan pituus ilman/pienellä rockerilla.

Rinne laskettelu: Kapea kärki pienellä rockerilla, lyhyt kannan pituus ilman rockeria.

Vapaalasku (kova lumi): Leveä kärki medium rockerilla, medium kannan pituus pienellä rockerilla.

Vapaalasku (pehmeä lumi): Leveä kärki isolla rockerilla, medium kannan pituus medium rockerilla (tai full rocker jos haluaa parhaan kelluvuuden).

Park & Freestyle laskettelu: Twintip (rocker kärjessä & kannassa). Parkkipainotteiselle laskijalle yhtä pitkä kärki kuin kanta, rinnepainotteiselle laskijalle lyhyempi kanta kuin kärki.

Laskettelusuksien valinta – eri materiaalit

Kaikki laskettelusukset voi karkeasti rajata kahteen eri kategoriaan, puuydin- ja komposiittiydin suksiin. Suurin osa edes hieman laadukkaammista suksista kätkevät sisälleen kestävän puuytimen. Puuydin on jämäkkä ja kestää käyttöä ja taivuttelua huomattavasti pidempään kuin komposiitti/vaahtoydin sukset. Erilaisia puuytimiä käytetään saavuttaakseen eri jäykkyyksiä ja painoisia suksia. Komposiitti/vaahtoydin suksia myydään pääsääntöisesti aloitteleville- tai keskitason laskijoille, ketkä haluavat helpon ja taipuisamman suksen.

Puuydin suksia on kautta aikojen vahvistettu erilaisilla materiaaleilla, antaakseen sukselle lisää jäykkyyttä, kiertojäykkyyttä ja/tai vakautta. Eniten käytetyt vahvikemateriaalit ovat nykyään lasikuitu, titanal (metalli) ja hiilikuitu.

Lasikuitu – Eniten käytetty vahvikemateriaali suksissa. Lasikuitua käytetään eri muodoissa (pitkittäin, poikittain tai vinosti pudottuna), mikä tuo joko pituussuuntaan- tai kiertojäykkyyttä. Lasikuidulla vahvistetut puuydin sukset ovat loistava valinta sinulle, joka haluaa hieman vakaamman suksen verrattuna tavalliseen puuydin tai vaahtoydin sukseen.

Titanal – Titanalilla vahvistetut sukset ovat vakaudeltaan huippuluokkaa ja ovat jäykkiä pituussuunnassa sekä kierkojäykkiä. Metallin käyttö lisää tietysti suksen painoa, joten titanalilla vahvistetut sukset soveltuvat parhaiten kovaan alamäkikäyttöön.

Hiilikuitu – Vahvin ja kevyin vahvikemateriaali, mikä säilyttää kimmoisuuden vuosia eteenpäin. Hiilikuitu ei itsessään vaimenna suksea, minkä takia hiilikuitua käytetään usein yhdessä lasikuidun tai titanalin kanssa.

Kattava valikoima suksia

Meidän valikoimamme sekä verkossa, että myymälässämme on laaja. Löydämme varmasti sinullekin oikeat sukset. Meiltä löydät kaikki huippumerkit kuten Atomic, Salomon, K2, Völkl, Line, Armada, Head, Rossignol, Black Crows, Faction sekä Elan.

Muita artikkeleita

Ostoskori
Scroll to Top