Laskettelumonojen valinta

Miten valita oikeanlaiset laskettelumonot?

Laskettelumonojen valinta on asia minkä eteen kannattaa käyttää aikaa. Jalat ovat aina yksilöitä ja oikeilla monoilla laskettelu on nautinnollista. Laskettelumonojen tärkein tehtävä on välittää kehosi liikkeet ja aikeesi suksiin. Jotta tämä onnistuisi hyvin, pitää monojen olla tarpeeksi napakasti istuvat mutta samaan aikaan mahdollisimman mukavat. Lähtökohtaisesti kannattaa aina pyrkiä löytämään mahdollisimman napakat monot joissa on kuitenkin mukavaa viettää pitkiä laskupäiviä. Laskettelumonojen valinta ei aina ole helppo tehtävä, mutta nykyaikaisen teknologian ja ammattitaitoisen henkilökuntamme avulla löydämme varmasti sinulle oikeat monot. Laajasta valikoimastamme löydät varmasti istuvat monot.

Koska kaikkien jalat ovat erilaisia, ei ole olemassa yhtä oikeaa keinoa löytää sopivat monot. Sopivan monon jäykkyyteen, kokoon ja ominaisuuksiin vaikuttaa laskutyylisi, painosi & pituudesi, jalkojesi mitat sekä taitotasosi. Laskettelumonot tuntuvat pääsääntöisesti ensimmäisinä laskukertoina jopa liian kireiltä mutta muista, että monojen sisäkengät antavat suhteellisen reilusti periksi jo ensimmäisien laskupäivien aikana.

Lyhyet nyrkkisäännöt laskettelumonojen valintaan:

 1. Mittaa jalkojesi pituudet ja leveydet
 2. Määritä oikea koko ja monon lestin leveys
 3. Rajaa vaihtoehdot Flexin (jäykkyyden), lestin ja ominaisuuksien mukaan
 4. Sovita monoja
 5. Suuntaa mäkeen tai tuo monot muokkaukseen

Laskettelumonojen koon valinta

Laskettelumonojen valinta alkaa jalkojesi mittauksella. Helpoin tapa mitata jalkasi kotioiloissa on laittaa kantapäät esimerkiksi seinään kiinni ja mitata etäisyys seinästä jalkasi pisimpään kohtaan. Mikäli jalkasi pituus on esimerkiksi 27.5cm, kannattaa sinun rajata monon koko 26.5-28.5 väliin (mondopoint). Tarkemman koon määrittämiseksi pitää luokitella oma taitotaso, jalkojen herkkyys sekä minkälaista istuvuutta itse tavoittelee. Myymälässämme on käytössä 3D jalkaskanneri jonka avulla saamme tehtyä tarkan jalka-analyysin muutamassa sekunnissa.

Normaalien kävelykenkien koon kääntäminen mondokokoon ei kannata, sillä kenkävalmistajien koot vaihtelevat ja normaalit kengät istuvat pääsääntöisesti löysemmin kuin laskettelumonot.

Nyrkkisäännöt oikean koon valitsemiselle, eri tasoisille laskijoille

Aktiiviharrastaja/Expertti

Hyvin kokeneet laskijat valitsevat pääsääntöisesti vastaavan tai yhden koon pienemmän mondokoon, suhteessä heidän jalan fyysiseen mittaan. Tällöin laskija saa erittäin napakasti istuvan- ja tarkan monon. Pienempi koko saattaa tosin vaatia muokkausta, jotta monot saa jotakuinkin mukavasti istumaan. Lue monojen muokkauksista, mikäli et ole tutustunut laskettelumonojen mahdollisiin muokkauksiin.

Esimerkki: Jalan koko 27.5cm -> Mondokoko 27.5 tai 26.5.

Harrastaja

Keskitason laskettelijat valitsevat pääsääntöisesti vastaavan tai yhden koon isomman mondokoon, suhteessa heidän jalan fyysiseen mittaan. Tällöin laskija saa tarkasti istuvat monot joissa on mukavaa viettää pidemmätkin laskupäivät.

Esimerkki: Jalan koko 27.5 -> Mondokoko 27.5 tai 28.5

Aloittelija

Aloitteleville laskettelijoille soveltuu pääsääntöisesti yksi mondokoko isompi kun jalan fyysinen mitta parhaiten. Tällöin varpaille jää tilaa liikkua ja jalat pysyvät paremmin lämpiminä. Koko on kuitenkin tarpeeksi napakka jotta laskeminen onnistuu tarkasti, ilman että monot hölskyvät jaloissa. On erittäin tärkeää muistaa että monot saavat tuntua aavistuksen liian pieniltä alkuun, sillä sisäkengät antavat suhteellisen paljon periksi.

Esimerkki: Jalan koko 27.5 -> Mondokoko 28.5

Laskettelumonojen lestin valinta

Laskettelumonojen valinnassa koon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota monon lestin leveyteen. Laskettelumonojen lestin leveys pohjautuu jalkaterän kohtaan monossa, mitattuna hieman viistosti. Leveälestiset monot ovat pääsääntöisesti myös tilavammat kauttaaltaan ja kapealestiset monot ovat taas napakammat kauttaaltaan.

Laskettelumonojen leveydet voidaan luokitella karkeasti neljään kategoriaan:

Leveät – 102mm+

Soveltuu parhaiten laskijoille joilla on leveät (102mm+) ja korkeat jalat.

Medium – 100mm

Soveltuu parhaiten laskijoille joilla on noin 100mm lestin leveys ja normaali jalan korkeus. Medium lestin monot istuvat suurimmalle osalle laskijoista parhaiten.

Kapeat – 98mm-

Soveltuu parhaiten laskijoille keillä on alle 100mm lestin leveys ja/tai matalat jalat.

Race – 93-96mm

Soveltuu kisalaskettelijoille ketkä haluavat mahdollisimman napakan ja tarkan istuvuuden. Näissä lukemissa monot vaativat liki aina muokkausta ennen kun ne saa kunnolla istumaan.

Kokeneemmat laskijat ketkä haluavat oikein tarkan istuvuuden voivat valita kapeampi lestiset monot, vaikka jalat olisivat leveät. Monojen muokkauksella saadaan “liian” kapeat monot toimimaan näille laskijoille.

Laskettelumonojen jäykkyys

Laskettelumonojen varren jäykkyys ilmoitetaan pääsääntöisesti Flex lukemalla mikä indikoi kuinka paljon voimaa varsi vaatii taipuakseen eteenpäin. Mitä korkeampi flex luku, sitä jäykempi monon varsi on. Flex asteikko normaaleissa laskettelumonoissa ~50-130 ja Race monoissa aina 180 asti. Eri valmistajien ja eri mallien flex lukemat antavat hyvän kuvan monojen jäykkyyksistä, mutta eivät aina vastaa toisiaan.

Alla miesten ja naisten monojen suuntaa antavat Flex taulukot.

TaitotasoAloittelijaHarrastajaAktiiviharrastaja/experttiExpertti/kisalaskija
Flex Miesten70-9090-110110-130130+
Flex Naisten50-7070-8080-110110+
JäykkyysLöysäMediumJäykkäTosi jäykkä
Laskettelumonojen flex taulukko

Painosi ja pituutesi vaikuttavat myös monon sopivaan jäykkyyteen. Pidempi ja painavampi laskija saa laitettua selkeesti enemmän voimaa monon varteen, jolloin laskija tarvitsee jäykemmän monon kuin kevyempi ja lyhyempi laskija.

Eri laskutyylit ja laskettelun “alalajit” vaikuttavat myös sopivaan jäykkyyteen. Esimerkiksi monet freestyle laskijat tykkäävät laskea selkeesti löysemmillä monoilla verrattuna samantasoisiin freeride tai race laskettelijoihin.

Miltä laskettelumonojen kuuluisi tuntua?

Laskettelumonojen kuuluisi uusina tuntua tiiveiltä ja napakoilta, ilman että kivuliaita painepisteitä tai puutumisia ilmestyy. Kun seisot pystyssä polvet suorina, niin varpaiden kuuluisi koskettaa monojen kärkiin ilman että varpaat taittuvat tai että niihin alkaa sattumaan.

Kun laitat uusia monoja ensimmäistä kertaan jalkaan, tee seuraavat asiat:

 • Pue sopivat pitkävartiset sukat (mieluusti ohuet)
 • Laita monot jalkoihin ja paina kantapäitä kunnolla monojen pohjiin
 • Kiristä solkia hiljalleen kireämmälle, kunnes tunnet että kantapää/jalka saa hyvin tukea
 • Nojaa monojen etuläppiin muutaman kerran kunnolla (tämä työntää kantapäät oikeisiin kohtiin ja vapauttaa varpaille tilaa)
 • Mikäli tunnet että tilaa vapautui runsaasti, voit kiristää solkia hillitysti

 • Vietä monoissa vähintään 20 minuuttia ja kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin
 • Kantapäät kuuluisivat pysyä hyvin pohjissa kiinni kun taivutat polvia eteenpäin
 • Jalkaterän ei kuuluisi liikkua huomattavasti sivusuunnassa
 • Mitä vähemmän kivuliaita painepisteitä/puutumuksia, sen parempi

Mikäli tuntuu siltä että yllämainitut asiat ovat kunnossa, niin ei kun mäkeen. Mikäli monot eivät ala käytössä istumaan viikon laskettelun sisällä, niin muista, että meiltä ostettujen monojen hintoihin sisältyy aina tarvittavat muokkaukset. Laskettelumonojen valinta voi olla aikaa vievää puuhaa, mutta hyvä lopputulos on kaiken sen vaivan arvoista. Valikoimastamme löydät monot parkkiin, vapaa-laskuun, rinteeseen tai radalle. Tuotemerkkejämme ovat esimekiksi Atomic, Dalbello, Salomon, Head, Full Tilt, K2, Nordica, Tecnica, Lange sekä Scarpa

Siteiden ostovinkit kuva

Laskettelusiteiden valinta

Miten valita oikeanlaiset siteet laskettelusuksiin? Laskettelusiteiden valinta onnistuu vaivattomasti ammattitaitoisen henkilökuntamme avulla. Hyvät ja sopivat laskettelusiteet ovat yksi laskettelun tärkeimmistä

Lue lisää »
Laskettelusuksien valinta artikkelikuva

Laskettelusuksien valinta

Miten valita laskettelusukset? Laskettelusuksien valinta voi joskus tuntua työläältä puuhalta. Juuri sinulle sopivien laskettelusuksien löytäminen voi tuntua haasteelliselta, kun malleja

Lue lisää »