Laskettelusiteiden valinta

Miten valita oikeanlaiset siteet laskettelusuksiin?

Laskettelusiteiden valinta onnistuu vaivattomasti ammattitaitoisen henkilökuntamme avulla. Hyvät ja sopivat laskettelusiteet ovat yksi laskettelun tärkeimmistä välineistä. Juuri oikeanlaiset laskettelusiteet vähentävät suksien turhia irtoamisia, mutta laukeavat silloin kun niiden kuuluu laueta. Oikein valituilla siteillä laskettelunautinto pysyy huipputasolla ja samalla vähennät loukkaantumisen ja vammojen riskejä. Valikoimastamme löydät siteet rinnelaskuun, vapaalaskuun, parkkiin, radalle sekä telemarkiin. Meiltä löydät suosituimmat tuotemerkit kuten Look, Marker, Tyrolia, Atomic, Salomon, Rottefella sekä 22Designs

Siteitä on olemassa hyvin monta eri mallia eri käyttötarkoituksiin, ja jotkin siteet käyvät moneenkin käyttötarkoitukseen. Laskettelusiteiden valinta aloitetaan kartoittamalla oma tarve. Tässä artikkelissa käymme läpi asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon kun valitset uusia laskettelusiteitä.

Lyhyet nyrkkisäännöt laskettelusiteiden valintaan

  1. Valitse sidekategoria mikä soveltuu sinun käyttöösi parhaiten
  2. Rajaa vaihtoehdot painosi, pituudesi ja laskutyylin mukaan
  3. Varmista siteiden yhteensopivuus monojesi kanssa
  4. Valitse siteiden jarrujen leveys
  5. Valitse siteiden asennuskohta suksiin

Järjestelmäsiteet vs erikseen ostettavat siteet

Monia rinne- sekä allmountain kategorian suksia myydään järjestelmäsiteiden kanssa. Näissä malleissa siteet kuuluvat suksen hintaan, ja ovat suunniteltu toimimaan juuri kyseisen suksen kanssa. Järjestelmäsiteiden ominaisuudet korreloivat suksien ominaisuuksien kanssa mikä tarkoittaa sitä, että jäykkään ja suorituskykyiseen sukseen kuuluvat järjestelmäsiteet ovat huomattavasti järeemmät ja rökitystä kestävämmät, verrattuna aloittelijan suksen järjestelmäsiteisiin. Järjestelmäsiteet kiinnittyvät suksiin valmiiksi asennettuihin kiskoihin joissa on runsaasti säätövaraa. Tämä tarkoittaa sitä että siteet saa nopeasti säädettyä, mikäli monon koko muuttuu, tai kaveri haluaa kokeilla suksiasi. Mikäli laskettelusiteiden valinta ei onnistu itseltäsi niin voit kääntyä ammattilaistemme puoleen.

Järjestelmäsiteiden asennukset ja säädöt kuuluisi aina tehdä ammattilaisella.

Hyvin pitkälti kaikki freestyle/twintip, vapaalasku, rando, telemark- ja monet allmountain kategorian sukset myydään ilman siteitä, jolloin siteet pitää ostaa erikseen omien tarpeiden mukaan. Erikseen ostettavissa siteissä on se hyvä puoli, että tällöin avautuu runsaasti vaihtoehtoja eri laskutyyleille sekä eri kokoisille laskijoille.

Laskettelusiteiden valinta ja DIN arvo. Mikä se tarkoittaa ja mikä on sopiva DIN arvo minulle?

DIN on lyhennys Deutches Institut für Normung:ista (saksalainen standardointi-instituutti). DIN standardia käytetään laskettelusiteiden laukeamisherkkyyden määrittämiseksi. Kaikissa siteissä löytyy määriteltynä kyseisen siteen DIN ylä- sekä alaraja. Normaaleissa aikuisten siteissä DIN arvo voi esimerkiksi olla 4-13, mikä tarkoittaa sitä että laukeamisherkkyyttä voidaan säätää näiden lukemien välillä. Mitä matalampi DIN lukema on, sitä vähemmän voimaa vaaditaan siteen laukeamiseen.

Sopiva DIN lukema määrittyy laskutyylistäsi, painostasi, monon koosta ja pituudestasi. Alla olevasta taulukosta voit kartoittaa suuntaa antavasti mikä DIN lukema sinulla pitäisi vähintään olla siteissäsi.

Laskijan paino (kg)Laskijan pituus (cm)< 251252-270271-290291-310311-330>335
10-130,750,75
14-17110,75
18-211,251,251
22-251,751,51,5
26-30221,75
31-352,52,52,2521,751,75
36-4132,52,52,252
42-48<1483,5332,52,5
49-57149-1574,2543,53,253,25
58-66158-16654,754,544
67-78167-17865,55,2554,75
79-94179-19476,756,2565,75
95+195+8,587,576,75
Laskettelusiteiden DIN taulukko

Yllä olevan taulukon tarkoitus on auttaa sinua saamaan käsityksen siitä, minkä DIN arvoiset siteet sinulla kuuluisi olla. DIN arvon tarkkaan säätöön vaikuttaa moni asia, joten käytäthän taulukkoa vain siteiden valintaan, mutta säädätä siteet ammattilaisella.

Siteet joissa on korkeammat DIN lukemat ovat yleisesti ottaen myös rakenteeltaan kestävämmät. Varsinkin laskijat, ketkä tekevät vaativia hyppyjä, reilauksia tai laskevat aggressiivisesti, kannattaa valita metallirunkoiset siteet.

Laskettelusiteiden valinta ja monojen yhteensopivuus

Perinteisissä/normaaleissa laskettelumonoissa on ISO 5355 standardin mukaiset pohjat ja pohjien muotoilut (kovamuoviset pohjat pienillä kuvioilla). Kyseisen standardin monot käyvät hyvin pitkälti kaikkiin normaaleihin alppisiteisiin (ISO 9462).

Randomonoissa käytetään usein kumipohjia syvällä kuvioinnilla (ISO 9523), minkä takia niiden yhteensopivuus siteisiin rajautuu tech (pinni) siteisiin sekä joihinkin korkeussäädettäviin siteisiin.

Monissa monoissa käytetään nykyään myös WTR (walk to ride) tai GripWalk pohjia, mitkä ovat käytännössä hybridiversioita perinteisistä- ja randopohjista. WTR ja GripWalk pohjissa on viistetyt kärjet, mikä tekee kävelemisestä nautinnollisempaa. Pohjamateriaali on suurimmaksi osaksi pehmeämpää muovia minkä ansiosta monoissa on hyvä pito. Varpaiden alta löytyy kovamuovinen liukulevy mikä mahdollistaa näiden yhteensopivuuden monien korkeussäädettävien siteiden kanssa.

Eri pohjatyypeillä on oma lista siteitä joihin ne ovat yhteensopivia. Nämä listat uusiutuvat melko usein, joten jos epäilet jonkin monon+siteen yhteensopivuutta, ole yhteydessä meihin niin varmistamme yhteensopivuuden.

Laskettelusiteiden valinta – jarrut

Metalliset tapit mitkä ovat kiinni takasiteessä olevassa kantapää palassa, kutsutaan jarruiksi/stoppereiksi. Jarrujen tarkoitus on pysäyttää sukset mikäli ne irtoavat jaloista. Järjestelmäsuksissa (joissa side kuuluu pakettiin) on stopperin leveys aina määritelty yhteensopivaksi suksen kanssa. Mikäli ostat sukset ja siteet erillään pitää sinun varmistaa että jarrujen leveys on sopiva kyseisiin suksiin.

Laskettelusiteiden jarrujen leveys kuuluisi olla vähintään yhtä leveä kun suksen keskikohdan leveys, ja enintään 15mm leveämpi kun suksen keskikohdan leveys. Jos suksi on esimerkiksi 85mm leveä, tulisi jarrujen olla vähintään 85mm leveät ja enintään 100mm leveät. Jos jarrut ovat liian kapeat niin ne saattavat jäädä suksien reunoihin kiinni, eikä sukset tällöin pysähdy. Jos taas jarrut ovat liian leveät niin ne saattavat takertua housunlahkeisiin, toiseen sukseen taikka toisen suksen jarruun.

Laskettelusiteiden asennus

Siteiden asennuskohta voi vaikuttaa suuresti suksen käyttäytymiseen. Hyvin pitkälti kaikkiin suksiin (joihin pitää ostaa siteet erikseen), on merkattu tehtaan suosituskohta siteiden asennusta varten. Tämä asennuskohta toimii pitkälti kaikille laskijoille, poislukien freestyle/parkkilaskijat.

Jos siteet asennetaan suosituskohdasta taaksepäin niin suksi on hitaammin reagoiva, vakaampi ja kelluu syvässä lumessa paremmin. Jos siteet asennetaan suosituskohdasta eteenpäin niin suksi reagoi nopeemmin, kannan kanttipito kärsii ja takaperin laskeminen onnistuu paremmin. 

Monet freestyle/parkkilaskijat haluavat että siteet asennetaan suksen tismalliseen keskikohtaan, jolloin suksi käyttäytyy mahdollisimman symmetrisesti laskiessa etu- sekä takaperin.

Mikäli et ole varma asennuskohdasta niin suosittelemme vahvasti että valitset kyseisen suksen tehtaan suosituskohdan.

Mikäli sinulla on vaihtunut monot tai olet tilannut uudet sukset siteineen ja haluat tehdä siteiden hienosäädön, lue meidän artikkeli “Laskettelusiteiden säätö

Muita artikkeleita

Ostoskori
Scroll to Top