Koti suksihuolto-opas

Miten huoltaa laskettelusukset kotona?

Huolletuilla suksilla, joissa kantit ovat kunnossa ja luisto vireessä, on mukavaa ja vaivatonta laskea rinteissä ja offareilla. Jokainen teistä on joskus varmasti kiroillut huonoa kanttipitoa tai tökkivää luistoa; ikävää, eikös olekin? Samalla on saattanut herätä kysymys miten huoltaa laskettelusukset kotona?

Tämän oppaan avulla pystyt helposti ja nopeasti itse tehdä ylläpitävän huollon laskettelusuksille ja lumilaudoille. Sekä sukset että laudat pysyvät pidemmän päälle paremmassa kunnossa, kun niitä huoltaa säännöllisin välein. Säännöllinen ylläpito pitää välineet tikissä, eikä yksittäisiin huoltokertoihin mene tällöin niin paljon aikaa.

Monet allaolevista huoltovaiheista onnistuu parhaiten, mikäli sinulta löytyy tila missä on tukeva pöytä/taso, mihin saa kiinnitettyä suksipuristimet. Puristimet pitävät sukset jämäkästi paikoillaan ja helpottaa huollon tekemistä paljon. Mikäli haluat oppia miten tehdä nopea huolto suksille esimerkiksi reissun päällä, kannattaa sinun lukea Ski.fi:n kirjoittaman oppaan.

Lyhyet nyrkkisäännöt laskettelusuksien huoltoon:

  1. Määritä suksien kunto ja tarve huollolle
  2. Puhdista suksien pohjat
  3. Paikkaa naarmut pohjissa tarvittaessa ja siklaa ylimääräinen materiaali pois
  4. Puhdista kantit ruosteesta ja teroita kantit käyttäen viilaa tai timanttiviilaa
  5. Voitele sukset nestemmäisellä- tai sulatettavalla voiteella
  6. Siklaa ylimääräinen voide pois ja viimeistele huolto harjaamalla suksien pohjat

Milloin suksia pitäisi huoltaa?

Naarmut

Ensimmäiseksi, tarkista mikäli suksien pohjista löytyy naarmuja. Hyvin pienet, pitkittäiset naarmut eivät hirveästi haittaa menoa. Syvemmät naarmut kannattaa aina paikata, etenkin mikäli pohjista löytyy naarmuja joista näkyy suksen ydin. Mikäli kosteus pääsee suksen ytimeen voi kosteus vaurioittaa suksen rakennetta. Sukset voi paikata itse tai viedä ne ammattilaisten hoidettavaksi. Jos pohjaan tulee reissussa ytimeen asti menevä reikä, kannattaa se paikata heti vaan kun se on mahdollista. Tällöin vältytään siltä, että suksen ytimeen pääsee kosteutta. Mikäli näet että suksen pohja on kulunut epätasaisesti, voi suksen pohja olla kovertunut. Tällöin kannattaa myös viedä sukset ammattiliikkeeseen, missä pohjat hiotaan suoriksi ja pohjiin hiotaan samalla uusi kuvio.

Ruoste

Seuraavaksi, tarkista mikäli kanteista löytyy ruostetta tai naarmuja/kolhuja. Sekä ruoste että naarmut kanteissa hidastavat vauhtia ja heikentävät kanttipitoa. Mikäli kantit näyttävät siisteiltä, voit vielä varmistaa niiden terävyyden raapimalla sormesi kynttä varovaisesti kanttia vasten. Mikäli kantti ei pure kynteen niin se ei myöskään pure lumeen!

Pohjien väri

Viimeiseksi, tarkista suksien pohjien väri. Mikäli suksien pohjat ovat kirkkaan ja kiiltävän näköiset, pitäisi sinun pärjätä vielä seuraavan laskureissun/päivien yli. Harmaa väri/läikät pohjissa tarkoittaa sitä, että pohjat ovat kuivuneet eikä niissä ole enää tarpeeksi voidetta. Tällöin suksesi pohjat kaipaavat voitelua.

Laskettelusuksien pohjien puhdistus

Pohjien puhdistuksella saat ylimääräisen lian pois pohjista jolloin pohjien todellinen kunto myös paljastuu. Pohjien puhdistukseen suosittelemme voiteenpoistoainetta (oikestaan mikä tahansa voiteenpoistoaine ajaa asian).

Laskettelusuksien pohjien paikkaus

Haluaisimme tai emme, niin jokainen meistä laskee väistämättä jossain kohtaan vahingossa kiven tai jonkin kovan esineen yli, jolloin suksien pohjiin saattaa jäädä ikävät naarmut.

Pohjien paikkaamiseen tarvitset seuraavat välineet:

  • Voiteenpoistoainetta
  • Rättejä/paperia
  • Paikkapuikko
  • Sikli
  • Sytytin (hätätilanteessa tulitikut toimivat myös)
  • Puukko/mattoveitsi
  • Stopperin pidikkeet/ kuminauha

Aloita poistamalla ylimääräinen pohjamateriaali mattoveitsellä tai sikillä naarmun sisältä ja sen ympäriltä. Paikkapuikko (P-Tex) materiaali ei tartu kovin hyvin voideltuun pohjaan, minkä takia vaurion alueelta pitää poistaa vanha voide käyttämällä voiteenpoistoainetta. Tämän alueen kuuluisi muuttua toimenpiteen ajaksi hieman harmaan väriseksi. Sytytä tämän jälkeen paikkapuikko sen päädystä, kunnes materiaalia tippuu säännöllisesti. Paikkapuikon sytyttäminen kannattaa tehdä esimerkiksi pahvinpalan yläpuolella sotkun välttämiseksi. Kun paikkapuikko palaa, vie se mahdollisimman lähelle vauriokohtaa, kuitenkaan koskematta suksen pohjaa. Anna materiaalin hitaasti tippua suksen pohjaan kunnes naarmu on kokonaan täyttynyt. Anna tämän jälkeen P-Tex materiaalin jäähtyä niin kauan (~1-2min), kunnes pystyt pitää sormea materiaalin päällä. Siklaa ylimääräinen materiaali pois pitämällä sikliä pohjan suuntaan verrattuna kulmassa. Älä käytä tässä vaiheessa voimaa tai nykiviä liikkeitä. Huoltomestarimme sanoja lainaten tämä vaihe pitää tehdä “chillisti”.

Mikäli huomaat että jokin naarmu ei täyttynyt kokonaan, voit toistaa yllämainitut työvaiheet.

Laskettelusuksien kanttien teroitus

Ruoste ja kolhut kanteissa hidastavat vauhtia kovalla lumella ja heikentävät kanttipitoa. Poistamalla nämä ja pitämällä kantit terävinä pystyt nauttimaan varmanoloisista leikkaavista käännöksistä, vaikka olisikin hieman jäistä.

Kanttien teroitukseen tarvitset seuraavat välineet:

  • Puhdistusliinoja
  • Kanttiviila
  • Timanttiviila
  • Viilakulma
  • Apukantin poistaja
  • Messinkiharja
  • Hieno hiekkapaperi
  • Stopperin pidikkeet / kuminauha
Ruosteen poisto

Mikäli suksien kanteista löytyy runsaasti ruostetta, kannattaa se poistaa ennen kanttien teroitusta. Ruosteen poistoon löytyy monta eri tapaa, mutta yksi toimiva tapa on se, että kiinnittää suht hienon hiekkapaperin (~p240) puupalikkaan ja hioa tällä pois ruosteen. Tässä kannattaa pitää ämpärillinen vettä vieressä, missä voi kastella hiekkapaperia. Mikäli suksien kanteissa on vain vähän ruostejälkiä niin ne voi poistaa esimerkiksi kanttikumilla.

Apukantin poisto

Ennen teroittamisen aloittamista, pitää sinun varmistaa että suksen apukantti (sidewall) on riittävän matala, jotta se ei kanna viilaa teroittaessa kanttia. Apukantin poistajalla (sidewall remover/cutter) saat hiottua apukanttia matalammaksi. Säädä poistajan terä siten, että se osuu sidewall materiaaliin. Ota välineestä tukeva ote ja vedä kevyitä pitkiä vetoja nykimättä. Jäljen kuuluisi olla tasaista koko matkalta.

Sivukantin kulman valinta

Tässä kohtaa pitää sinun valita mihin kulmaan haluat teroittaa suksien kantit. Mitä jyrkempi sivukantin kulma on, sitä aggressiivisempi ja vaativampi suksi on. Tavallisille harrastajille sopii siksi sivukantin kulmaksi 89 astetta. Aggressiivisemmat rinnelaskijat voivat haluta suksiinsa 88 asteen kulman. Kisalaskettelijat suosivat pääsääntöisesti 86-88 asteen välillä. Leveämpiin suksiin (+100mm) tehdään harvemmin jyrkempää kulmaa kuin 88 astetta.

Sivu- ja pohjanpuolen kantin teroitus

Aloita kiinnittämällä viila viilakulmaan siten, että viila on aavistuksen vinossa pohjan pituussuuntaan nähden. Viilaa sivukantit lyhyin vedoin (noin 30cm) tukevalla otteella viilakulmasta. Muista, että viilalla vedetään vain yhteen suuntaan, ei edestakaisin. Tämä vaihe ei vaadi voimaa. Tee yksi kantti kerralla ja tarkista vähän väliin jälki, kunnes kantti tuntuu riittävän terävältä. Viila jättää kanttiin kierteen, mikä pitää poistaa timanttiviilalla. Kierre poistetaan pohjakantin puolelta esimerkiksi timanttiviilalla tai kanttikumilla. Sivukantin viimeistelyä varten kiinnitä timanttiviila viilakulmaan samalla tavalla kuin normaali viila. Viilasta poiketen timanttiviilalla taas tehdään edestakaisin vetoja. Timanttiviilauksen jälkeen kantin kuuluisi näyttää ja tuntua sileältä ja terävältä.

Pohjan puolen kanttia voi ja pitää myös teroittaa säännöllisin välein. Useimmille laskettelijoille riittää se, että käyttää sukset kerran kaudessa ammattilaistella huollossa, mikä sisältää pohjan puolen kanttien hionnan. Mikäli haluat itse teroittaa pohjan puolen kantit, tarvitset siihen pohjapuolen viilatuen, viilan ja timanttiviilan. Hyvin pitkälti kaikille laskijoille sopii 0,5-1 asteen kulma pohjan puolen kantissa. Kisalaskijat suosivat yleisesti 0.5 asteen kulmaa, mikä tekee kantista agressiivisemmin purevan.

Sekä sivu- että pohjapuolen viilakulmia löytyy kiinteinä- ja säädettävinä versioina. Kiinteät versiot ovat aavistuksen tarkempia, kun taas säädettävät mahdollistavat mm. eri kulmien kokeilun.

Laskettelusuksien voitelu

Säännöllinen suksien voitelu tuo iloa ja nautintoa laskemiseen ja pidentää myös suksien käyttöikää. Voitelu kannattaa tehdä viimeistään silloin, kun huomaat että pohjissa on harmaata väriä. Pohjien kulumiseen vaikuttaaa merkittävästi lumen laatu joissa suksilla lasketaan. Jäisellä rinteellä voide kuluu huomattavasti nopeammin kuin pehmeällä uudella lumella.  Hyvänä käytäntönä voi pitää sitä, että noin 4-7 laskettelupäivän välein olisi hyvä voidella suksien pohjat. Nykypäivän nestemäisillä voiteilla saat ylläpidettyä loistavan luiston, eikä sinun tällöin tarvitse voidella suksia yhtä useasti parafiinilla.

Suksien voiteluun tarvitset seuraavat välineet:

  • Puhdistusliinoja
  • Voiteenpoistoaine
  • Vahaa
  • Harja
  • Voitelurauta
  • Sikli
  • Stopperin pidikkeet

Parafiinivoitelu

Aloita nostamalla sukset lämpiämään ainakin tunnin ennen voitelua. Valitse sopiva voide kelin ja toivottujen ominaisuuksien mukaan. Kaikkien voiteiden pakkauksissa ilmoitetaan sopiva lämpötila voiteen sulattamiseen.

Aseta voitelurauta lämpiämään kyseiseen lämpötilaan ja odota kunnes kyseinen lämpötila on saavutettu. Aseta voidepala voiteluraudan pohjaa vasten ja sulata voidetta suksen pohjaan. Voit sulattaa voidetta siksak kuviolla pohjaan tai muutamalla pitkittäissuuntaisella viivalla. Pidä rautaa muutama sentti irti pohjasta kun valutat voiteen pohjaan.

Aseta tämän jälkeen rauta pohjaa vasten jompaan kumpaan suksen päähän ja ala hiljalleen liikuttamaan rautaa eteenpäin. Älä paina rautaa, vaan anna sen maata omalla painollaan suksen pohjan päällä. Pidä rauta koko ajan liikkeellä ja levitä voide siten, että se peittää koko suksen pohjan. Tämän jälkeen voiteen pitää antaa kovettua vähintään puoli tuntia voiteen kovuudesta riippuen (voi jättää myös yöksi kovettumaan).

Kun voide on kovettunut siklataan ylimääräinen voide pois pohjasta. Viimeistele voitelu harjaamalla suksien pohjat nylon harjalla. Harjaa pituussuunnassa suksen kärjestä kantaan, kunnes pohja on tasaisen- ja kiiltävän näköinen.

Nestemäinen voitelu

Mikäli pohjissa on tasaisen väri, etkä näe harmautta/harmaita läikkiä, voit käyttää nestemäistä voidetta loistavan luiston takaamiseksi. Kyseisiä voiteita on hyvä pitää mukana laskettelureissuilla, jotta huono luisto ei pääse yllättämään. Nestemäisten voiteiden käyttö on helppoa ja nopeaa. Muista kuitenkin, että hyvin harvoja nestemäisiä voiteita saa ottaa mukaan lentokoneeseen.

Nestemäiseen voiteluun tarvitset seuraavat välineet:

  • Nestemäinen voide
  • Rätti/talouspaperi
  • Nylon harja

Nestemäinen voide toimii parhaiten, kun sitä levitetään suksien pohjiin ollessaan huoneenlämpöiset. Aloita valitsemalla sopiva voide kelin ja toivottujen ominaisuuksien mukaan. Kostuta rätti/paperi voiteella ja levitä sitä tasaisesti suksien pohjiin. Levityksen jälkeen pohjien kuuluisi näyttää tasaisen kosteilta. Voiteiden kuivumisajat vaihtelevat 2min – 30min. Mikäli voiteen kuivumisaika ei ole tiedossa, niin anna sen kuivua vähintään puoli tuntia. Voiteen voi myös huoletta jättää yöksi kuivumaan, jolloin se pääsee varmasti imeytymään tarpeeksi. Tämän jälkeen pohjat harjataan pituussuunnassa hennolla paineella, kunnes pohjat ovat kiiltävän näköiset.

Laskettelusuksien säilytys

Kauden viimeisen laskureissun jälkeen tulee laskettelijoille usein se vaihe eteen, kun haluaa välineet nopeasti pois jaloista varastoon. Tällöin on harmillisen helppoa heittää sukset/laudan suoraan suksiboksista ulkovarastoon, jolloin kantit takuuvarmasti ruostuvat kesän aikana.

Viimeisen laskupäivän jälkeen kannattaa suksien pohjat ja kantit puhdistaa kostealla rätillä ja sitten kuivata kuivalla rätillä. Mikäli huomaat, että suksien pohjat ovat likaiset, kannattaa pohjat puhdistaa voiteenpoistoaineella ja sitten voidella ne. Mikäli sinulta ei löydy välineitä tähän, niin kannattaa sukset viedä suksihuoltoon. Suksien pohjat pysyvät kesän yli parhaassa mahdollisessa hapessa, kun ne ovat kyllästetty pehmeällä voiteella. Paras säilytyspaikka suksille/lumialudoille on + asteinen säilytystila, missä on kuivaa.

Mikäli säilytät suksia ulkona, kannattaa ne nostaa maasta irti ja jättää ne mahdollisimman ilmavaan paikkaan. Ulkona oleva tiivis suksipussi ei ole hyvä paikka säilyttää laskettelusuksia.

Lue myös Ski.fi:n nopeat ja toimivat vinkit lasketteluvälineiden keväthuoltoa varten.

Meidän suksi- ja lumilautahuolto

Myymälästämme löytyy täyden palvelun suksi-, lumilauta- ja perinteisien suksien huolto. Mikäli aika tai jaksaminen ei riitä välineiden huoltamiseen, niin laitamme ne mielellämme loisto-kuntoon. Täältä löydät lisää tietoa meidän suksihuollosta.

Muita artikkeleita

Ostoskori
Scroll to Top