Laskettelusauvojen valinta

Miten valita oikeanlaiset laskettelusauvat?

Laskettelusauvat kuuluvat monen laskijan vakiovarusteisiin. Olennaisimmat tekijät sauvoja valitessa ovat sauvan pituus, materiaalit, sommat sekä erinäiset kustomointimahdollisuudet.

Laskettelusauvojen pituus

Sauvojen pituuden selvittämisen voi aloittaa kertomalla oman pituutensa 0,7:llä, mutta lukuisat laskijat käyttävät muutaman sentin lyhyempiä sauvoja, kuin mitä tämä malli määrittää. Liian pitkät sauvat ovat kömpelöt, eikä niillä ole välttämättä kiva laskea. Perinteisestä rinnelaskusta poiketen ratalaskussa sauvat ovat usein hieman pitemmät ja freestylessä lyhyemmät. Vapaalaskuun ja offareille optimaalisin vaihtoehto on nämä kaikki aikaisemmat yhdistävä, eli teleskooppi, joiden pituutta voit muuttaa helposti tilanteen mukaan. Mittaamisapua löytyy myös täältä!

Teleskooppisauvat saattaa olla muillekin kuin vapaalaskijoille paras valinta, sillä jos yhtäkkiä iskeekin into offarille tai parkkiin, on sauvojen pituus muokattavissa. Hintaerokin on varsin kohtuullinen. Muita hyötyjä teleskooppisauvoissa on se, että ne saa kuljetuksen ajaksi pienempään tilaan. Monelle lapsiperheelle varmasti tärkein ominaisuus on se, että lapsi voi käyttää kasvusta huolimatta monta vuotta samoja sauvoja juurikin sauvojen säädettävyyden ansiosta.

Laskettelusauvojen pituus taulukko

Laskijan pituusSauvan pituus
99 – 105 cm70 cm
106 – 112 cm75 cm
113 – 119 cm80 cm
120 – 126 cm85 cm
127  – 133 cm90 cm
134 – 140 cm95 cm
141 – 147 cm100 cm
148 – 154 cm105 cm
155 – 161 cm110 cm
162 – 168 cm115 cm
169 – 175 cm120 cm
176 – 182 cm125 cm
183 – 189 cm130 cm
190 – 196 cm135 cm
197 cm <140 cm
Laskettelusauvojen pituus taulukko

Ylläoleva taulukko on vain suuntaa-antava, sillä sauvan oikeaan mittaan vaikuttaa myös ylävartalon pituus, jalkojen pituus, laskettelutyyli ja laskijan omat mieltymykset.

Monet vapaalaskijat suosivat noin 5cm lyhyempiä sauvoja, kun taas monet freestyle/parkkilaskijat suosivat huomattavasti lyhyempiä sauvoja.

Alumiini-, hiilikuitu- vai komposiittisauvat?

Sauvat valmistetaan useimmiten alumiinista, hiilikuidusta, komposiitista tai yhdistelemällä näitä. Alumiinia käytetään erityisesti matalemmissa hintaluokissa, se on kevyttä ja kestää kohtalaisesti iskuja. Alumiinin ongelma on, ettei se kestä taipumista. Komposiitti painaa hieman alumiinia enemmän, mutta se on taipuisampaa. Tosin rikki mennessään komposiitista tulee täysin käyttökelvoton, siinä missä lievästi taittunutta alumiinisauvaa voi vielä käyttää. Kolmas ja kallein vaihtoehto on hiilikuitu, jossa yhdistyy komposiitin ja alumiinin hyvät puolet. Hiilikuitu on alumiinin tavoin kevyttä samalla kestäen hyvin käyttöä, kuten komposiitti. Hiilikuitusauvojen etu on, että ne eivät pääse taipumaan mutkalle. Hiilikuidun pahin vihollinen on suksen kantti, sillä hiilikuitu ei kestä teräviä iskuja.

Sauvojen alaosasta löytyy joko pyöreä tai lumihiutalemainen sompa. Sommat estävät sauvaa uppoamasta liian syvälle lumeen, eli kuten arvata saattaa, suuremmat sommat on tarkoitettu erityisesti vapaalaskuun pehmeälle lumelle. Rinnelaskussa taas pienemmät sommat käyvät erittäin hyvin.

Sauvan yläosasta löytyy kahva ja useimmissa sauvoissa on kahvassa myös lenkki, jonka avulla sauvat pysyvät kädessä vaikkei niistä pitäisikään kiinni. Kahvat valmistetaan yleisesti erilaisista muoveista ja kalliimmissa malleissa kahvat ovat usein pehmeämpiä ja paremmin muotoiltuja kun halvemmissa.

Lenkin avulla sauvasta saa paremman otteen, eikä sauvat tipu kädestä vaikka ote lipsahtaisi. Lenkkien ansiosta voit myös esimerkiksi ankkuri- ja sompahississä pyyhkiä laskettelulasisi mikrokuituliinalla, kun sauvoista ei tarvitse pitää kiinni. Vapaalaskiessa voi laskea myös ilman lenkkejä, sillä kaatuessa saattaa päätyä hankalaan asentoon ja lenkit voi olla hankala irroittaa.

Joissain kalliimmissa sauvoissa perinteinen lenkki on korvattu irrottautuvalla lenkillä. Kaatuessa lenkki jää kiinni käteen, mutta irtoaa sauvasta pienentäen loukkaantumisen riskiä. Lekillä on myös lenkin kokonaan korvaavat hanskat, jotka kiinnittyvät tähän systeemiin suoraan.

Ratalaskijoiden sauvat eroavat normaaleista sauvoista monella tavalla, joista helpoiten havaittavissa on rystyssuojat ja varren kaartuminen. Rystyssuojat toimivat apuna sekä suojana, kun keppejä kiertäessä laskijan kädet osuvat niihin. Joidenkin kisasauvojen varsi on kaarrettu kehonmyötäisesti, jotta ilmanvastus olisi mahdollisimman pieni.

Tykkäsit laskea missä tahansa, osaat nyt valita itsellesi sopivat sauvat! Tarvittaessa henkilökuntamme auttaa mielellään oikeiden sauvojen valinnassa. Ei muuta kun sauvakaupoille!

Muita artikkeleita

Ostoskori
Scroll to Top