Laskettelukypärän valinta

Miten valita laskettelukypärä?

Laskettelukypärän käyttö on vuosien varrella yleistynyt huomattavasti ja nykyään kypärä kuuluu liki jokaisen laskettelijan vakio varustukseen. Kypärän käyttö on jokaisen laskijan oma valinta, mutta kypärän hyödyt ovat päivän selkeät. Nykypäivän kypärät ovat sen lisäksi tyylikkäitä, mukavia ja lämpimiä, joten ei muuta kun potta päähän ja nauttimaan turvallisista laskuista.

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä eroa erilaisilla kypärillä-, niiden materiaaleilla- ja ominasuuksilla on. Tämä opas auttaa sinua löytämään oikean mallisen- ja kokoisen kypärän sopivilla ominaisuuksilla. Laajasta kypärävalikoimastamme löydät turvalliset ja tyylikkäät kypärät niin aikuisille kuin perheen nuoremmille.

Lyhyet nyrkkisäännöt laskettelukypärän valintaan

  1. Kartoita tarpeesi käyttötarkoituksen- ja mieltymyksiesi mukaan
  2. Valitse kypärämalli mikä täyttää kriteerisi
  3. Mittaa pään ympärysmitta ja valitse kypärän oikea koko
  4. Sovita kypärää (myös laskettelulasien kanssa) ja varmista oikea istuvuus

Eri malliset laskettelukypärät

Half Shell kypärät

Half Shell kypärissä on pehmeät korvasuojat, toisin kun Full Shell kypärissä. Korvasuojat ja kypärän sisävuori ovat useimmissa malleissa irroitettavat pesua varten. Monet freestyle laskijat suosivat korvasuojien poisottoa tyylin takia. Half Shell kypärät ovat ylivoimaisesti suosituimmat kaikkien laskettelijoiden kesken.

Full Shell kypärät

Full Shell kypäriä kutsutaan usein myös kovakorvaisiksi kypäriksi, sillä näissä ulottuu suojaava rakenne korvien yli. Kyseisiä kypäriä käytetään pääsääntöisesti kisalaskettelussa ja useasta mallista löytyy kiinnitysreiät leukasuojalle.

Visiirikypärät

Visiirikypärät ovat rakenteeltaan Half Shell kypäriä, mutta niistä löytyy integroitu visiiri, jonka voi joko lukita silmien eteen tai kypärän otsalle. Visiirikypärä on loistava ratkaisu mm. laskijalle, joka haluaa käyttää silmälaseja lasketellessa.

Laskettelukypärien ominaisuudet

Kokosäätö

Hyvin monista nykypäivän kypäristä löytyy jonkinlainen säätömekanismi, jonka avulla kypärän istuvuutta saa hienosäädettyä. Tämä mahdollistaa entistä mukavamman istuvuuden ja parantaa turvallisuutta. Suosittelemme lämpimästi kypärämalleja, joista löytyy kyseinen säätömekanismi. Alla lista suosituimmista säätömekanismeista:

  • Occigrip
  • Boa ® Fit System
  • Air Fix

Ventilaatio

Monien valmistajien kypäristä löytyy tuuletusjärjestelmät, mitkä mahdollistavat kuuman ilman- ja kosteuden poistumisen kypärän sisältä. Halvemmissa kypärissä on useimmiten muutama avoin rako, tai ei ollenkaan. Hieman kalliimmista kypäristä löytyy eri tavoin tehtyjä säädettäviä tuuletusjärjestelmiä. Nämä mahdollistavat tarkan hallinnan siitä, kuinka lämmin/viileä on kypärän sisällä. Kypärä, josta löytyy säädettävä tuuletusjärjestelmä sopii loistavasti laskijalle joka laskee sekä kylminä talvipäivinä että lämpimillä kevätkeleillä.

Audio

Muutaman valmistajan mallistoista löytyy kypäriä, mitkä ovat “audio ready”. Näiden kypärien korvasuojiin-/tyynyihin saa upotettua kuulokkeet, jotta voi esimerkiksi puhua kätevästi puhelimessa tai kuunnella musiikkia. Monet hiihdonopettajat ja Ski Patrollit käyttävät tätä ominaisuutta radiopuhelimen tyyliin.

Laskettelukypärien rakenne ja materiaalit

Kaikkien laskettelu- ja lumilautakypärien pitää Euroopassa noudattaa standardia CE-EN1077. Kaikki kypärät, jotka noudattavat tätä standardia ovat taattuja tarjoamaan samantyylistä perus-turvallisuustasoa riippumatta siitä, onko kypärän rakenne ABS, In-mold tai Hybrid.

Kaikki valikoimastamme löytyvät kypärät noudattavat kyseistä standardia.

ABS rakenne

ABS kypärät koostuvat kovamuovisesta ABS ulkokuoresta, minkä sisälle on liimattu kovarakenteinen EPS suojavaahto. ABS rakenteiset kypärät ovat hyvin iskunkestävät, mutta ovat painoltaan painavammasta päästä.

In-mold rakenne

In-mold kypärät koostuvat ohuesta muovisesta ulkokuoresta, mikä on valettu suoraan EPS suojavaahdon päälle. Tämä rakenne mahdollistaa sen, että kypärä on kompakti ja kevytpainoinen. In-mold rakenteiset kypärät ovat hennommat, verrattuna ABS rakenteisiin kypäriin, eivätkä välttämättä suojaa yhtä hyvin kovilta iskuilta.

Hybrid rakenne

Hybrid rakenteisissa kypärissä yhdistetään ABS- ja In-mold rakenteen parhaat puolet. Kyseiset kypärät ovat kevytpainoisia mutta kuitenkin erittäin turvallisia.

Joiltakin merkeiltä löytyy taas omat rakenteet, esimerkkinä Sweet Protection:in 2Vi, jossa käytetään vaihtelevaa kuoren paksuutta- sekä suojavaahdon tiheyttä ja hiilikuitua.

MIPS (Multi-directional Impact System)

Montaa eri kypärämallia löytyy varusteltuna MIPS:illä tai ilman. MIPS järjestelmä on ohut matalakitkainen kalvo mikä sijaitsee kypärän EPS vaahdon- ja kypärän vuorauksen välissä. Kalvo mahdollistaa pään liikkumisen kypärän sisällä kaikkiin suuntiin noin 10 – 15mm. Tämä ominaisuus vähentää monissa tilanteissa aivoihin kohdistuvaa haitallista pyörimisenergiaa huomattavasti.

MIPS kypärät ovat perusmalleihin verrattuna noin 20€ kalliimmat. Mikäli haluamastasi mallista löytyy MIPS versio, kannattaa tähän ehdottomasti panostaa.

MIPS visualisointi

Laskettelukypärän koko ja istuvuus

  1. Mittaa pääsi ympärysmitta

Oikean laskettelukypärän koon löytämiseksi, aloita mittaamalla pää pehmeällä mittanauhalla, tai narun pätkällä mistä saat mitattua mitan kovalla mittanauhalla. Mittaa kannattaa pitää noin 2cm kulmakarvojen- ja korvien yläpuolella.

Mikäli pääsi ympärysmitta on esimerkiksi 56cm, tulee suurimmalla todennäköisyydellä Medium (55-58) kokoinen kypärä sopimaan sinulle parhaiten.

  1. Kokeile kypärää

Kun olet vastaanottanut tilaamasi kypärän, tai kun pääset myymälään sovittamaan kypärää, pidä kypärää ainakin 5min päässä. Sovita kypärää laskettelulasien kanssa. Kypärän kuuluisi tuntua tiiviiltä kauttaaltaan, mutta ei puristavalta. Tyhjiä/onttoja kohtia pään ja kypärän välissä ei myöskään kuuluisi ilmetä. Kiinnitä sovituksen aikana huomiota mahdollisiin paine/kipupisteisiin; näitä ei kuuluisi ilmetä 5 – 10min sovituksen aikana

  1. Tee heilutus-testi

Kypärä ja lasit päässä, heiluta päätä eri suuntiin. Kypärän ei kuuluisi hölskyä tai valua takaraivoon/otsaan päin. Voit myös ottaa käsillä kypärästä kiinni ja liikuttaa kypärää ylös ja alas, vasemmalle ja oikealle.

Tässä kohtaa on olennaista kiristää kypärän säätömekanismia, mikäli sellainen löytyy.

Laskettelukypärien kokotaulukko

Kypärän koko (aikuiset)Pään ympärysmitta (cm)
S53 – 56
M56 – 59
L59 – 61
XL61 – 63
Kypärän koko (lapset)
XS50 – 53
S53 – 56
M56 – 59
Laskettelukypärien kokotaulukko

Kypärien koot voivat vaihdella muutamalla sentillä, riippuen merkistä. Yllä oleva taulukko toimii viitteelisenä, joten muista aina tarkistaa merkkikohtainen kokotaulukko.

Yhteensopivuus laskettelulasien kanssa

Laskettelulasien ja kypärän kuuluisi istua mukavasti yhteen toistensa kanssa. Lasien yläosan ja kypärän lipan väliin kuuluisi jäädä mahdollisimman pieni rako, jotta otsaan ei pääse tuulemaan. Sama pätee lasien reunojen ja kypärän väliin jäävään rakoon.

Freestyle/parkkilaskijoiden kesken on suosittua käyttää perinteisestä tyylistä poiketen laseja siten, että niiden sträpi jää kypärän sisäpuolelle. Tämä vaikuttaa kypärän turvallisuuteen, joten emme suoranaisesti suosittele tätä tapaa. Mikäli kuitenkin haluaa “tyylin” takia pitää lasien sträpiä kypärän sisäpuolella, kannattaa varmistaa että kypärän istuvuus pysyy hyvänä.

Muita artikkeleita

Ostoskori
Scroll to Top