Laskettelulasien valinta

Miten valita oikeanlaiset laskettelulasit?

Laskettelulasien eri ominaisuuksista saattaa löytyä yllättävänkin paljon eri vaihtoehtoja, joka voi johtaa helposti hämmennykseen. Miten jokin asia eroaa jostakin toisesta? Onko jokainen ominaisuus kuitenkaan aivan välttämätön? Sopivatko lasit paremmin kevätauringon valaisemille kirkkaille hangille vai keskitalven iltamäkiin? Mikä ihmeen VLT? Tässä artikkelissa avataan kaikki tärkeimmät seikat laskettelulasien valintaan, jotta löydät juuri sinulle sopivimmat lasit!

Laskettelulasien istuvuus

Tärkein mielessä pidettävä asia on ehdottomasti istuvuus. Kaikki lasit eivät jokaisen päähän sovi, joten kannattaa ehdottomasti sovittaa useampaa eri mallia. Yhteensopivuutta kypärän kanssa ei myöskään sovi unohtaa, sillä muuten lasit saattavat tuntua epämiellyttäviltä ja tuuli päätyy puhaltamaan ikävästi otsaan. Lasien kuuluu istua napakasti, muttei kuitenkaan puristaa. Lähes kaikissa laseissa on myös säädettävä nauha, jonka avulla voidaan parantaa istuvuutta.

Ärsyttävimpiä asioita mitä lasketellessa voi tapahtua on lasien huurtuminen. Tämän välttämiseksi on olemassa muutamia eri keinoja, mutta yleisimmät niistä ovat pienet ilmareiät lasien sivuissa sekä tuplalinssit. Ilmareiät auttavat ilmanvaihdossa estäen kondensoitumisen. Joistakin harvoista malleista löytyy jopa pieni tuuletin ilmanvaihdon vauhdittamiseksi ja kosteuden poistamiseksi. Hyvin monet lasit on nykyään myös pinnoitettu huurteenestokalvolla.

Laskettelulasien muoto

Muiden muuttujien lisäksi lasien hankintaan vaikuttaa myös muoto. Aikaisemmin linssien muotoon oli kaksi vaihtoehtoa – kaareva vain leveyssuunnassa sekä kaareva molempiin suuntiin. Yleisesti jälkimmäinen on parempi, sillä se suojaa paremmin linssien huurtumiselta, tarjoaa hieman paremman näkyvyyden ja vääristää katsetta vähemmän. Ensimmäisen valtti taas tuli hinnassa sen maksaessa vähemmän. Nykyään tosin tähän kilpailuun on liittynyt kolmas muoto. Toorinen linssi vääristää kaikista vähiten näistä vaihtoehdoista, sen muoto on ikäänkuin hybridi aikaisemmasta kahdesta eli se kaartuu myös pystysuuntaan, mutta kuitenkin enemmän vaakasuunnassa. Laajemman näkyvyyden voi saada myös hankkimalla suuremmat lasit.

Laskettelijoille, ketkä haluavat käyttää silmälaseja laskettelulasien alla, löytyy muutama hyvä ratkaisu. Bollé:lta löytyy OTG (Over The Glass) laskettelulaseja, joissa on viistetyt kolot silmälasien sangoille. Toinen hyvä ratkaisu on visiirikypärä, minkä alle mahtuu isommatkin silmälasit.

Laskettelulasien linssit

Jokaiselle kelille on oma linssinsä – nyt päästään puhumaan myös siitä VLT:stä. VLT on lyhennys sanoista Visible Light Transmission, eli sen avulla kerrotaan, kuinka paljon valoa linssi päästää läpi. VLT ilmoitetaan prosentteina, mitä suurempi prosentti, sitä enemmän valoa pääsee läpi eli sitä kirkkaampi linssi. Kirkas linssi (VLT ~65 %) sopiikin pilvisäälle, pimenevään iltaan sekä huonolle kelille erinomaisesti. Jos aivan pimeällä on menossa mäkeen, olisi optimaalisin linssivaihtoehto täysin kirkas (VLT 90 %+), mutta aiemmin mainitulla pärjää myös hyvin. Aurinkoiselle kelille tummempi linssi (VLT ~20 %) taas sopii paremmin. Aurinkoiselle kelille on myös saatavilla peililinsseillä varustettuja laseja, jolloin linssien ulkopuolella sijaitsevat peilit heijastavat osan auringonvalosta pois.

Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan ole hankkimassa kuin yhdet lasit, joten mikä neuvoksi jos keli muuttuu yllättäen? Fotokromaattiset linssit muuttavat kirkkauttaan sen mukaan, kuinka paljon UV-säteilyä niihin osuu. Kelin kirkastuessa lasit siis tummuvat, ja lumisateen alkaessa ne kirkastuvat – lasit eivät kuitenkaan muutu hetkessä, vaan muutoksessa kestää muutamasta minuutista varttiin. Yksi erinomaisen hyvin toimivista fotokromaattisista linsseistä on Bollé Phantom mikä tummenee uv valossa n. 30 sekunnissa. Toisena vaihtoehtona myös ~40 % VLT:n lasit, kuten Oakley Prizm Hi Pink Iridium tai Sweet Protection RIG Light Amethyst, jotka molemmat toimivat oikein hyvin lähes kaikilla Suomen keleillä.

Linssin väri antaa vahvasti osviittaa siitä, kuinka pimeä tai kirkas linssi on. Muista kuitenkin, että linssin väri voi olla ulkopuolelta eri kuin sisäpuolta, eikä ulkopuolen väri ole olennainen valon suodatuksen kannalta. Kirkkaimmat linssit ovat usein pinkit tai kellertävät, välimaastosta löytyy sininen, violetti ja vihreä ja pimeimmät linssit ovat tummanharmaat tai tummanpunaiset.

Oakley Prizm linssivaihtoehdot

Oakley Prizm linssit
Oakley Prizm linssit

Sweet Protection linssivaihtoehdot

Sweet Protection linssit
Sweet Protection linssit

Linssiteknologiat

Kaikilta suurimmilta valmistajilta löytyy omat hiontateknologiansa, jonka avulla pyritään tuomaan esiin rinteen kontrasteja, vähentämään värivääristymiä sekä silmien väsymistä. Oakleyllä tämä teknologia on nimeltään Prizm, Sweet Protectionilla RIG, Bollélla Volt+, Smithillä ChromaPop ja Girolla Vivid. Edellämainitut ovat hyvin samantyyppisiä ja mikäli laseihin on valmis laittamaan jonkin verran enemmän rahaa, ovat nämä teknologiat ehdottomasti suositeltavia ja myös lisähintansa väärti.

Laskijoille, ketkä haluavat parhaan mahdollisen optisen suorituskyvyn kaikille keleille, on olemassa lasit vaihdettavilla linsseillä. Pitkän mäkipäivän aikana kelistä riippuen lasit saattavat myös jäätyä heikentäen näkyvyyttä, mutta vaihtolinssit ratkaisevat tämän ongelman ja mäkipäivä saa jatkua. Samalla myös jäätyneet linssit pääsee sulamaan.

Hankintaan vaikuttavia tekijöitä on siis paljon. Jo aikaisemmin mainittu Sweet Protectionin RIG Light Amethyst, Oakley Prizm Hi Pink sekä Bollén fotokromaattinen Phantom+ ovat kaikki erittäin laadukkaita yleislaseja.

Monia muita vaihtoehtojakin löytyy! Ja jos tunnet olevasi aivan hukassa, henkilökuntamme auttaa sinua mielellään oikeiden laskettelulasien valinnassa!

Muita artikkeleita

Ostoskori
Scroll to Top